Empanada galega
Orixes e Importancia
A empanada galega é un prato tradicional da cociña galega, coñecido e apreciado en toda España e máis alá das súas fronteiras. Este prato ten as súas raíces na Idade Media e servía como comida práctica para as persoas traballadoras no campo e as peregrinas do Camiño de Santiago. A empanada combina influencias culinarias dos romanos e os árabes, quen introducían o uso de masas e recheos na península ibérica.
A súa importancia cultural é significativa xa que non só representa unha tradición gastronómica, senón tamén unha forma de convivencia e festividade nas reunións familiares e festas rexionais.
Receita de Empanada galega
Ingredientes
- 500 g de fariña de trigo
- 200 ml de auga tépeda
- 25 g de fermento fresco
- 1 culleradiña de sal
- 100 ml de aceite de oliva
- 2 cebolas grandes
- 2 pementos vermellos
- 300 g de atún en aceite
- 2 tomates maduros
- Sal e pementa ao gusto
Instrucións
- Nun recipiente grande, disolve o fermento na auga tépeda e engade a metade da fariña. Mestura ben ata obter unha masa homoxénea e deixa repousar 30 minutos.
- Engade o resto da fariña, o sal e o aceite. Amásaa ata que a masa sexa suave e elástica. Deixa repousar unha hora ou ata que dobre o seu volume.
- Mentres a masa repousa, cociña as cebolas e os pementos picados nun pouco de aceite ata que estean brandos. Engade o atún escorrido, os tomates picados, sal e pementa, e cociña a fogo medio durante 10 minutos. Deixa arrefriar.
- Estira a masa en dúas partes. Coloca unha parte no fondo dunha bandexa para forno, engade o recheo enriba e cobre coa outra parte da masa. Sela os bordos e fai pequenos cortes na parte superior para que saia o vapor.
- Enforna a 200°C durante 25-30 minutos ou ata que a masa estea dourada e crocante.