Filloas
Orixes e Importancia
As filloas son un prato tradicional da cociña galega, coñecido e apreciado en toda Galicia e máis alá das súas fronteiras. Este prato ten as súas raíces na época medieval e servía como alimento práctico para traballadores no campo e peregrinos no Camiño de Santiago. As filloas combinan influencias culinarias dos romanos e dos celtas, quen introduciron o uso de masas e recheos na península ibérica.
A súa importancia cultural é significativa xa que non só representa unha tradición gastronómica, senón tamén unha forma de convivencia e festividade nas reunións familiares e festas rexionais.
Receita de Filloas
Ingredientes
- 1 litro de leite
- 6 ovos
- 500 g de fariña de trigo
- Unha pizca de sal
- Unha cullerada de azucre (opcional)
- Un pouco de aceite ou manteiga para a tixola
Instrucións
- Nun recipiente grande, mestura o leite, os ovos e a fariña ata obter unha masa homoxénea e sen grumos. Engade unha pizca de sal e azucre se desexas.
- Deixa repousar a mestura durante 30 minutos.
- Quenta unha tixola antiadherente cun pouco de aceite ou manteiga.
- Bota un pouco da masa na tixola quente, cubrindo toda a superficie cunha capa fina. Cociña a filloa a lume medio ata que estea dourada por ambos lados.
- Repita o proceso co resto da masa. Sirve as filloas quentes, acompañadas de mel, azucre, crema ou recheos salgados, segundo prefiras.