Merluza á galega
Orixes e Importancia
A merluza á galega é un prato tradicional da cociña galega, recoñecido e apreciado en toda España e máis alá das súas fronteiras. Este prato ten as súas raíces na rica tradición pesqueira de Galicia, onde a merluza se cociña con ingredientes simples pero cheos de sabor, como as patacas, o pemento e o aceite de oliva. A merluza á galega é un exemplo perfecto da filosofía culinaria galega, que valoriza a calidade dos ingredientes frescos e locais.
A súa importancia cultural é significativa xa que non só representa unha tradición gastronómica, senón tamén unha forma de convivencia e festividade nas reunións familiares e festas rexionais.
Receita de Merluza á galega
Ingredientes
- 1 kg de merluza en rodajas
- 4 patacas medianas
- 2 cebolas
- 2 dentes de allo
- 1 pemento vermello
- 1 folla de loureiro
- 1 vaso de viño branco
- 200 ml de caldo de peixe
- 100 ml de aceite de oliva virxe extra
- Sal ao gusto
- Pemento doce ao gusto
Instrucións
- Pela e corta as patacas en rodajas grosas. Pela e pica as cebolas e os allos. Corta o pemento en tiras.
- Nunha cazola grande, engade o aceite de oliva e quenta a lume medio. Engade as cebolas e os allos e cociña ata que estean brandos.
- Engade as patacas, o pemento, a folla de loureiro, o viño branco e o caldo de peixe. Leva a mestura a ferver e logo reduce o lume. Cociña durante 15-20 minutos ata que as patacas estean tenras.
- Engade as rodajas de merluza á cazola e cociña durante 10 minutos máis, ou ata que o peixe estea feito.
- Antes de servir, espolvorea pemento doce por riba.
- Serve a merluza á galega quente, acompañada das patacas e o pemento.