Pan de Cea
Orixes e Importancia
O Pan de Cea é un produto tradicional da gastronomía galega, recoñecido e apreciado en toda España e máis aló das súas fronteiras. Este pan artesanal ten as súas raíces na Idade Media e servía como alimento básico para os traballadores no campo e os peregrinos do Camiño de Santiago. O Pan de Cea combina técnicas de elaboración tradicionais que se transmitiron de xeración en xeración.
A súa importancia cultural é significativa, xa que non só representa unha tradición gastronómica, senón tamén unha forma de convivencia e festividade nas reunións familiares e festas rexionais.
Receita do Pan de Cea
Ingredientes
- 1 kg de fariña de trigo
- 700 ml de auga
- 20 g de sal
- 40 g de lévedo natural
Instrucións
- Nun recipiente grande, mestura o lévedo natural coa auga morna ata que se disolva completamente.
- Engade a fariña e o sal á mestura e amasa durante uns 20 minutos ata obter unha masa homoxénea e elástica.
- Deixa repousar a masa tapada cun pano húmido durante 2 horas ou ata que duplique o seu volume.
- Despois do repouso, divide a masa en dúas partes e dalles forma de bólas.
- Coloca as bólas nunha bandexa para forno enfariñada e deixa repousar durante 1 hora máis.
- Prequenta o forno a 220°C. Realiza un corte en forma de cruz na parte superior de cada bóla.
- Fornea durante 50-60 minutos ou ata que os pans estean dourados e soen ocos ao golpealos lixeiramente na base.
- Deixa arrefriar os pans sobre unha reixa antes de cortalos.